2023-07-10

Ismert módszer, alkalmazni kellene

 Néha nem árt a ráncfelvarrás ..


Az ingatlanközvetítők képesítésük megszerzése során külön blokkban hallgatják az ingatlanok valós értékének meghatározását segítő ún. "páros piaci összehasonlítás" módszerét.
 
Páros piaci összehasonlítás

Ez az értékbecslési tevékenység egy kis szelete, az igazi értékbecslők képesítése ennél többet takar, az ingatlanértékesítők ilyen bizonyítványt nem kapnak, de megismerkednek a tevékenységükhöz szükséges alapokkal.

Ennek lényege:
  • a vizsgált ingatlan mellé ki kell választani 5 db. hasonló elhelyezkedésű, tulajdonságú ingatlant és ezek jellemző szempontjai alapján össze kell ezeket hasonlítani
  • más összehasonlítási szempontokat kell felvenni családi házra és megint másokat lakásokra, telekre, stb.
  • bár vannak közösek is, pl. a rezsi, alapterület, ....
  • a lakásokat illetően össze lehet hasonlítani a panel és a tégla építési móddal készülteket (pláne, ha a panel részt vett a panelprogramban), mert az energia takarékosságot illetően a falazatot a szigeteléssel együtt egy egységként kell kezelni
  • lakást családi házzal viszont nem illik összekeverni, mert a családi házhoz nagyobb méretű telek is tartozhat, egy családi ház adott esetben körbejárható, ami egy VI. emeleti panel lakásnál körülményes lenne
Tehát az összehasonlító módszer lényege egy számítási táblázatban foglalható össze, amelyben az eltéréseket korrekciók felvételével lehet figyelembe venni.
Ez a táblázat sok, gondosan elvégzett számítást tartalmaz, kézi módszerekkel sok hibát lehet véteni.

Az az ingatlanos szerezhet előnyt, aki a számításokra könnyen használható Excel -szerű táblázatot készít, vannak már nagyon jól előkészített alkalmazások.

A tapasztaltabb ingatlanosok sem nagyon alkalmazzák, mert munkaigényes.
Pedig manapság egy ilyen előzetes ár meghatározással az ügyfélnél előnyt lehet szerezni, mert meg lehet indokolni, hogy milyen áron célszerű meghirdetni az ingatlant, hogy viszonylag hamar vevőre találjon.

A magánhirdetők többsége abba a csapdába esik bele, hogy a hirdetési felületeken a többiek adatai alapján határozza meg az induló árat, ezért ő is túlárazással indul és jönnek majd a kényszerű árcsökkentések, megy az idő eredmény nélkül.

Jelenleg a vevők piaca van, ők diktálják az árakat, a nagy kínálat mellett a lecsökkent kereslet következtében egy érdeklődő akár 10 hasonló ingatlan között is válogathat.

Tehát a szakszerű hirdetés, a jó induló ár döntő jelentőségű lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Előre is köszönjük !
(az Ismeretlen / Unknown hozzászólásokat csak akkor publikáljuk, ha a kommentelő az üzenetben azonosítja magát a nevével)

Az elmúlt 30 nap slágerei